Om Oss

OM OSS

Under utvecklingen av gården har vi erhållit stöd stöd från europeiska jordbruksfonden.
Under projektet har vi utvecklat nya produkter och tjänster inom natur, fiske och friluftsliv på landsbygden. Projektet har byggt upp ett aktivitetsområde utomhus. Det var ett roligt och lärorikt projekt där vi var en grupp företag som tillsammans hittade nya affärsmöjligheter och samarbetspartners.

Håcknestas ägare heter Monica Andersson och Patrik Järmens. Gården köptes 2010 med målet att barn och vuxna ska få komma ut i naturen och umgås med djur. Båda är uppväxta i Hälsingland men bodde under många år i Stockholm. När sonen föddes så sökte dem sig ut mot landet igen. Sörmland med sin närhet till större städer passade perfekt.

Sedan 2012 driver Monica gården tillsammans med Ingela Reinholdsson. Ingela är ett välkänt namn bland hästintresserade i Nyköping då hon var med och drev Stjärnholms ridskola under många år. Ingela med sin gedigna bakgrund och intresse för djur och natur blev en given partner.

Håcknesta Gård erbjuder  konferensanläggning, boende, paketresor, events och ridskola för barn. Gården har hästar, åsnor, får, kaniner, katter och hundar.

Håcknesta genom tiderna

Håcknesta Frälsegårds historia började redan 1574. man kan läsa om de första husförhören från 1773. Många frågar oss vad Frälsegård betyder. Frälse står för fri hals. En medeltida betydelse var att att man var skattebefriad, frälst från skatt.

Detta system infördes av magnus Ladulås är 1280. Ursprungsbetydelsen är fri man är alltså ingen träl. Detta är ett fantastiskt system som vi försökt få skatteverket att nappa på men tyvärr fick vi svaret NEJ. Så idag betalar även vi på frälsegårdarna skatt. Följ länken för mera Historia om gården.

Håcknesta Frälsegården – Historik av Bo Törnqvist (PDF)